En lys ide – Lyngby Porcelæn feat. Le Klint

Le Klint #03

Lyngbyvasen og Le Klint lampen hører til blandt klassikerne i dansk designhistorie. Begge design er udsprunget af 1940’ernes funktionalisme, og med deres knivskarpe formgivning og hvide signaturfarve er der ikke bare et åndeligt, men også et fysisk familieskab mellem de to ”hvide kæmper”. Porcelænsfabrikken Danmark – Lyngby Porcelæn og Le Klint samarbejdede kortvarigt i 1950’erne, og det oprindelige lampedesign af Esben Klint relanceres nu med original Le Klint skærm, fuldstændig som dengang.

I mere end 75 år har Lyngbyvasen været indbegrebet af form og funktion i dansk brugskunstdesign. Den blanke glasur, de industrielle riller og den cylindriske formgivning står stærkt i al sin enkelthed, og gør blomster overflødige i det skulpturelle design. Samme arkitektoniske udtryk fandtes dengang og i dag hos Le Klint. Her taler de plisserede lampeskærme for sig selv i et minimalistisk design med maksimal effekt, og det synes næsten skæbnebestemt, at Lyngby Porcelæn og Le Klint skulle danne fælles front om det ultimative lampedesign.

Lampen, der er en bordlampe designet af Esben Klint, blev dog kun produceret i et stærkt begrænset oplag, og når Porcelænsfabrikken Danmark – Lyngby Porcelæn dette efterår sender ”Lyngbylampen” på gaden, er det for første gang i en større produktion og med eneret for Lyngby Porcelæn.

Med det relancerede lampedesign udvides Lyngby-universet med et unikt statement piece, der passer ind i både den klassiske og moderne indretning. Den enkle lampefod med den skarpfoldede skærm gør lampens udtryk elegant, næsten asketisk, med et strejf af moderne ”zen”, og ligesom dengang leveres Lyngbylampen naturligvis med original Le Klint skærm.

Sideløbende med den kendte porcelænsklassiker lanceres Lyngby lampen desuden i mundblæst glas i farverne smoke og fersken. Det sker, når Lyngby Porcelæn denne sommer introducerer subbrandet ”Lyngby Glas”, der i premierekollektionen tager favntag med det ikoniske rillede design i en række moderne ”glassikere”.

  • Lyngbylampen (H: 69 cm) er udført i hvidt, glaseret porcelæn og koster 3.499 kr. (vejl.)
  • Lampen vil være i handlen hos udvalgte forhandlere og møbelhuse fra november 2014.