RESIDENZ

Mageløs måge

Kay Bojesen kom vidt omkring i dyreriget i arbejdet med sine ikoniske træfigurer, og han holdt sig ikke kun til de firbenede væsner. Også ornitologien stod Bojesens hjerte nær, og han fortolkede adskillige fuglearter fra den finurlige søpapegøje til de kulørte sangfugle, småspurvene og de kurtiserende turtelduer. Nu er turen kommet til at indlemme endnu en fjeret favorit i flokken, når Kay Bojesen Denmark sender luft under vingerne på Mågen, som Kay Bojesen designede i 1954 til Snedkerlaugets jubilæumsudstilling. Mågen findes i tre størrelser og er med sit fjedrende ophæng et livligt indslag i ethvert vindue og hjørne.

Kay Bojesen er kendt som en markant profil i dansk designhistorie. Det skyldes ikke kun hans mange ikoniske arbejder, der har taget verden med storm, men også hans stærke engagement i det omgivende samfund, der ofte kan aflæses i Bojesens design som et ekstra lag. Som del af tidens toneangivende kreds af kunsthåndværkere og arkitekter havde Kay Bojesen markante holdninger til moderne kultur fra pædagogik til industrialisering og gik som en god forretningsmand forrest i kampen for de nye tider, der gjorde efterspørgslen på kunsthåndværk så stor, at det var umuligt at imødekomme fra små værksteder. I stedet måtte man – ganske som Bojesen selv gjorde – hente andre ind til produktionen, mente han, og lade kvaliteten af arbejdet afgøre, om der er tale om ægte kunsthåndværk. Et synspunkt, der den dag i dag fungerer som rettesnor for Kay Bojesen Denmark, som i tæt samarbejde med Kay Bojesens familie har sat en  stor del af Bojesens mest elskede arbejder i moderne produktion og nu sender en tro kopi af Mågen på vingerne.

Uromager
Kay Bojesen skabte Mågen i 1954 til Snedkerlaugets jubilæumsudstilling. Den gråmalede vingebasker blev dog ikke sluppet løs på egen hånd, men fik selskab af 22 artsfæller, der hang ned fra loftet som udsmykning. Med sine livlige øjne og knaldgule næb er det lige før, man kan se flokken svæve energisk ned gennem udstillingslokalet, og nu får Mågen igen mulighed for at skabe liv i indretningen. Alene eller i selskab med to søskende fra reden, for Kay Bojesen Denmark nøjes ikke med at genskabe de originale ”mågemål” fra dengang, men supplerer designet med to mindre størrelser. Ligesom dengang er Mågen udført i bemalet bøgetræ og ophængt i specialfremstillede fjedre, der sikrer Mågen en duvende og rolig bevægelse, når den hænger årvågent i luften eller får et kærligt stryg over næbbet. Mågen er oplagt som dekorationsobjekt i alle vinduer og hjørner i boligen. Måske især i køkkenvinduet med kig til artsfællerne i haven eller i børneværelset, hvor tre måger tilsammen danner den perfekte uro, der skaber æstetik hos designelskende forældre og levende underholdning hos de mindste, når de kigger fra sengen til loftet.

Kay Bojesen Måge i bemalet bøgetræ findes i tre størrelser (L: 18 cm, 28 cm og 38 cm) og koster hhv. 499,95, 699,95 og 999,95 kr. (vejl.).

Nyheden er i handlen fra primo marts 2017.