RESIDENZ

Stressfri zone

Med det samme man træder ind gennem porten til haven bliver man ramt af en masse skønne dufte.  Haven vrimler med forskellige blomster og buske. Helt nede i haven, forenden af de små skønne stier, ligger det fineste orangeri.

Tekst: Maria Jakobsen & Foto: Kim Konnerup

Hele grunden er på 700 kvadratmeter og hver eneste krog er fuldt udnyttet. Haven vrimler af små stier, der viser vej til en masse små rum. I haven er der lavet en del siddepladser, det er tydeligt, at her skal man kunne slappe af og bare nyde. Hele projektet startede for knap 10 år siden, og parret Else Schønning og Per Christiansen har selv stået for hele renoveringen.

Orangeri projektet begyndte sidste år i marts, hvor Per en dag ret tilfældigt kom forbi hos naboen, som skulle have nye vinduer. Han valgte så at købe de gamle og ud fra dem blev orangeriet bygget. Tidligere havde parret et 12 kvadratmeter stort drivhus, som nu er blevet en del af orangeriet. Drivhuset er blevet skåret over i to dele og er nu sat på som enderne af huset. Per har så monteret døre i begge ender, så drivhusdelen kan lukkes af og orangeriet på den måde kan nydes hele året rundt.

-Vi er meget fælles omkring hele planlægningsfasen, fortæller Else. Dog er det Per der tager spadestikkene, for hvor jeg står for indretningen og sørger for at skabe hygge, men det er en  fælles passion. For mig startede passionen for haven allerede som fireårig, da jeg sammen med min far lavede en have, forklarer Else. Her blev min haveglæde vakt.

Else er uddannet stresscoach og meningen er, at hun i fremtiden vil holde diverse workshops i orangeriet, hvilket er en af grundene til, at det blev så stort. Overalt er der en fortryllende duft, som bare indbyder til afslapning.

-Det er jo perfekt at afholde disse workshops i haven i sådan en stressfri zone. Haven indbyder til afslapning, fortæller Else.  Det er en afstressende oplevelse for os at gå i haven, og det har vi nu planer om at give videre. Duftene, lydene og farverne kan være med til at give den indre ro, forklarer Else.

Med orangeriet har Else og Per formået at skabe en mulighed for at være ude, selvom det er dansk sommer, der ikke altid er så stabil rent vejrmæssigt. Orangeriet er nemlig isoleret, så man har mulighed for at være der i alt slags vejr. I vinters holdte Else og Per julefrokost derude, hvilket var en helt speciel oplevelse for dem og gæsterne.

– Vi har her den fornemmelse af at være i haven, selvom vi sidder herinde – vi fryser bare ikke, fortæller Else.

I begge ender af huset, hvor deres gamle drivhus er, er der i den ene ende drivhus med tomater og agurker. Det er Pers domæne, i modsatte ende er der skabt en lille hyggekrog med fine kurvemøbler, og her er Elses domæne. Hver eneste ting i orangeriet er nøje udvalgt, for at skabe den hyggelige og den helt rigtige afslappede stemning. Lige fra stearinlysene, til skindene på stolen. Her er der tænkt over tingene. Det er tydeligt, at hele haven er en stor passion for parret.

– Vi elsker haven, det er her man bliver glad og lader op. De gode dufte og alle de flotte farver. Slottet i baghaven, som vore naboer har dømt orangeriet, fortæller Else med et smil.

Parret bruger orangeriet hver eneste dag. Her tilbringer de mange glade timer, timer med ro og masser af afslapning. Hele haven er nu blevet gennemgået bid for bid, men det stopper ikke her. Parret har allerede planer om at fortsætte med forhaven. I det flotte orangeri lader parret nemlig op, og det er her de finder ro i sjælen.

 

 

En flot olielampe i pejsen skaber ekstra hygge.

 

Et lille citrontræ pryder et hjørne af orangeriet.

 

En smuk silkepæon fra haven, som er indbegrebet af sommerromantik.