RESIDENZ

Bosch – Danskerne foretrækker værktøj uden ledning

d114a1_Batteriteknologi_3

Over 70 pct. af danskerne foretrækker at arbejde med batteridrevet værktøj, når de kaster sig over diverse gør det selv-projekter. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark på vegne af Bosch. Men der er nogle helt særlige ting, man bør være opmærksom på, når man står over for det bugnende udvalg af elværktøj i byggemarkedet, og junglen af forskellige voltstyrker og batterityper åbenbarer sig for en.

Hvis du er en af dem, der foretrækker at arbejde med værktøj uden ledning, hører du til blandt flertallet af danskerne. En ny undersøgelse fra Bosch viser nemlig, at flertallet af danskerne (71 pct.) foretrækker at arbejde med batteridrevet værktøj. Ifølge Lars Poulsen, Brand Manager hos Bosch Danmark, er det dog ikke altid, at forbrugeren får det optimale ud af sin bore- eller skruemaskine.

Det skal du være opmærksom på

Mange kommer ofte til at kigge efter, hvor mange volt eller Ah (amperetimer) et batteri har, når de skal vælge et nyt værktøj. Dog afgør disse funktioner ikke alene, hvor effektivt et værktøj er: ”Mange tror, at de får et bedre værktøj, hvis de fx køber boremaskinen med den højeste batterikapacitet. Dog forholder det sig ikke altid sådan, da værktøjets ydeevne også afhænger af, hvordan samspillet er mellem værktøjets komponenter inde i maskinen,” siger Lars Poulsen.

For at man udnytter batteriets levetid optimalt, er der fire komponenter, som skal spille sammen: batteri, software, motor og gear. Lars Poulsen forklarer:

”Et lithium-batteri er et lithium-batteri. Det vigtige er, at den anvendte software i maskinen får værktøjets komponenter til at udnytte hinanden bedst muligt. Det er nemlig det, der afgør, om man får det optimale ud af sit værktøj. Det vil fx betyde, at maskinen automatisk kun bruger den mængde energi, der er behov for ved en given gør det selv-opgave. Skrueopgaver i blødt materiale som træ kræver fx ikke samme mængde energi som skrueopgaver i hårdt materiale som metal. Hvis en maskine aldrig bruger mere energi end nødvendigt, så forlænges den tid, man kan bruge maskinen per opladning.”

Færre opladninger giver færre afbrydelser af gør det selv-arbejdet, øger batteriets levetid og er således i sidste ende også en mindre belastning for miljøet. Nogle oplever, at maskiner bliver svagere, jo tættere man kommer på batteriets udløb. Med den rette teknologi vil fordelingen af energi sikre, at maskinen er lige effektiv til det sidste.

Sådan finder man det rette værktøj til ens behov

Det kan være svært som forbruger at spotte forskellen på udvalget i byggemarkederne og gennemskue, hvorfor to maskiner med samme antal volt og batteristørrelse ikke koster det samme. Men her kan det altså være andre ting, som teknologien inde i maskinen, der er årsagen. Her er Lars Poulsens råd, at man spørger en kompetent medarbejder til råds i byggemarkedet, som kan vejlede en i forhold til de specifikke behov.

Man kan også prøve at se, om man kan finde nogle relevante værktøjstests, inden man tager hjemmefra, eller undersøge, hvordan producenterne beskriver produkterne, fx om der er anvendt en særlig teknologi i den pågældende maskine.

Det vigtigste er blot, at man er opmærksom på, at andre faktorer end voltklasse og batteristørrelse kan være af betydning, når værktøjskassen skal opgraderes.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Analyse Danmark. Der er i alt gennemført 1001 CAWI-interview med danskere på 18 år eller derover, i perioden 24. oktober – 30. oktober 2014.